Składniki
ciasto:
* 1 i ¼ szklanki mąki
* ¼ szklanki wrzątku
* 1 i ¼ łyżki zimnej wody
* ½ łyżki oleju roślinnego
farsz:
* 10dag mielonej wieprzowiny
* 3 łyżki pędów bambusa z puszki
* ½ łyżki jasnego sosu sojowego
* 1 łyżka wina białego
* 1 łyżeczka cukru
* ½ łyżeczki oleju sezamowego
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* szczypta soli, pieprzu, imbiru i ostrej papryki do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki farszu należy dokładnie wymieszać w miseczce. Cisto zaczynamy robić od wymieszania mąki z wrzątkiem następnie dodajemy zimną wodę i olej. Ciasto należy rozrabiać aż będzie gładkie.
Rozrobione ciasto należy podzielić na 16 równych kawałków i z każdego uformować krążek.
Do każdego krążka nakładamy odrobinę farszu i zlepiamy z góry tak aby przypominały małe woreczki.
Tak przygotowane paczuszki gotujemy na parze około 10 minut.
Jest to przystawka którą robi się całkiem szybko i jest naprawdę smaczna. Tak właściwie zwykle robię to z podwójnej porcji i podaję w ramach obiadu ^o^.
Na zdjęciu wyżej są parowane kulki mięsne, do farszu dodałam pietruszkę i parowałam nadziałam na wykałaczki i ozdobiłam papryczką chili ;)
Zjadłabym *w*
OdpowiedzUsuńZrobię ci, bo są pyszne i nawet szybko się je robi xD
UsuńChętnie bym ich spróbowała , niestety moje zdolności kucharskie ... ;c
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do nagrody LBA. Więcej informacji na moim blogu.