Dziś, a właściwie wczoraj zmierzyłam się z tempurą ☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆ stwierdziłam, że tempura jest cudowna i wspaniała i sparkląca .。.:*☆
Tempura warzywna
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 marchew
- ⅓ pora
- bambus
- 1 cebula
- 1 jajko
- ½ szklanki bardzo zimnej wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smarzenia
Przygotowanie
Zaczyna się od pokrojenia warzyw w cienkie paski (około 10cm długości i ½cm szerokości). Skrojone warzywa, zasyp solą i dokładnie wymieszaj atak aby sól dostała się wszędzie i odstaw na pół godziny (dzięki temu warzywa zmiękną)
W między czasie przygotujmy ciasto. Do miski wbić jajo i roztrzepać je, wlać zimną wodę i wymieszać aż połączy się z jajkiem, na końcu przesiać mąkę i dokładnie wymieszać (mogą pozostać gródki, chociaż ja wszystko trzepaczką zrobiłam i wyszło mi idealnie gładkie ciasto). Kiedy warzywa swoje odstoją trzeba je dokładnie opłukać w zimnej wodzie a następnie porządnie wysuszyć. Łączymy ciast z warzywami, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu a następnie przystępujemy do smażenia.
Do garnka z bardzo dobrze rozgrzanym olejem wkładamy niewielkie porcje warzyw z ciastem (ok 1 dużej łyżki), jeżeli wyszło za bardzo zbite można troszkę rozłożyć widelcem. Nie należy smażyć za dużo porcji na raz, tempura powinna swobodnie pływać w oleju. Smażyć ok 3 minut aż zbrązowieje i stanie się chrupiąca. Wykłada się łyżką cedzakową na ręcznik papieru do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Do podawania proponuje się sos sojowy japoński.
Porcja dla 4 osób
No więc, tempura, łatwa, prosta i przyjemna i bardzo smaczna, no i bardzo polecam (ludzie, ale ja ambitnie pisze ^^' ). Myślę, ze jak będzie ciekawszy wybór owoców to i one trafią to ciasta (≧∇≦)/
Mi jest zawsze zal oleju, takie skapstwo mi zostalo z czasow studenckich XDDD
OdpowiedzUsuńAle jak masz dobry olej to jest wielokrotnego użytku! Poza tym, ja to robiłam w mega małym garnku gdzie góra dwie porcje wchodziły, więc poszło może 1/4 butelki :D *też jestem skąpa*
Usuń