Tak troszkę nie planowałam, że w tym tygodniu tyle mnie w domu nie będzie i nie będę mieć czasu na gotowanie, ale to nic xD
Dziś propozycja na lekkie i smaczne śniadanie <3
Lekkie śniadanie
czyli sałatka z kiełków i makaron z fasoli mung
Składniki:
• 40g makaronu z fasoli mung
• łyżka dowolnych kiełków
• 4-5 pomidorków koktajlowych
• 2 listki bazylii
• kawałek białej rzodkiewki
• oliwa z oliwek
• łyżka sosu ostrygowego lub ciemnego sosu sojowego)
• łyżeczka octu ryżowego
• łyżeczka cukru
• łyżeczka oleju sezamowego
• pół łyżeczki imbiru
• szczypior
• odrobina soli morskiej
• kawałek melona (w sumie dowolny owoc)
Przygotowanie:
Kiełki umyć i odsączyć, dodać do nich przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię i szczypior oraz pokrojoną w cienkie paski rzodkiew, polać odrobiną oliwy z oliwy i posypać kilkoma kryształkami soli morskiej.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 minut. W między czasie przygotować sos, czyli połączyć sos ostrygowy, cukier, ocet, olej i imbir. Odcedzony makaron połączyć z sosem i ozdobić szczypiorkiem.
Do tego kawałek owocu i zielona herbata <3
Całość ma około 220 kalorii ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz