Z powodu braku prądu i takich tam nie dałam rady wczoraj napisać, więc nadrabiam ^^'
Dzień czwarty to lody! Ajsu, ajsu, ajsu <3
1 miarka oznacza pojemność jednego pojemniczka w którym mrozicie, u mnie jest to zestaw z Ikei do lodów i jeden lód ma około 70 ml
Mleczne lody z bananem i czekoladą!
Składniki
• 3 miarki mleka 3,2%
• 2 miarki niesłodzonego skondensowanego mleczka do kawy
• 1 łyżeczka cukru pudru
• 2 kostki gorzkiej czekolady 90%
• pół banana
• kilka orzechów laskowych (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mleka i cukier puder mieszamy ze sobą. Czekoladę i banana kroimy na drobną kostkę, a orzechy rozgniatamy, następnie równo dzielimy je do pojemniczków i zalewamy mlekiem :D do zamrażalki na prae godzin aby się zamroziło i lekkie lody gotowe!
Bento~~
Składniki:
○ Kotleciki:
• 5 dag mięsa mielonego
• 2 łyżeczki sosu ostrygowego
• łyżeczka oleju sezamowego
• łyżeczka wina wytrawnego (ja zaś nalewka od babci)
• ząbek czosnku
• kawałeczek papryczki chili
• pół łyżeczki imbiru
○ Sałatka:
• jeden mały ziemniak
• 1/3 marchewki
• 1/3 ogórka szklarniowego
• łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
• sól i pieprz do smaku
○ Omlet:
• 2 małe jajka
• łyżeczka śmietanki do kawy ewentualnie mleka
• łyżeczka cukru
• szczypta soli
• 1 - 2 liście kapusty pekińskiej
○ Inne:
• ćwierć jabłka
• 3 parówki koktajlowe
• ryż
• pomidorki koktajlowe
• kiełki
• szczypior
• sól, pieprz, papryka czerwona
Przygotowanie:
Mięso wymieszałam z dodatkami dzień wcześniej, rano uformowałam z masy 4 kuleczki i usmażyłam. Ogórka kroimy na małe kawałki i usuwamy gniazda nasienne, zasypujemy solą i odkładamy. Ziemniaka i marchew obieramy, kroimy na małą kostkę i gotujemy do miękkości. Z kapusty pekińskiej wycinamy twardy jasny środek, a same liście blanszujemy. Jajko rozbijamy z mlekiem, solą i cukrem, wylewamy połowę masy jajecznej na rozgrzaną patelnie (ja to robię na małej patelnie z Ikei) posmarowaną tłuszczem, jak się jajko zetnie z dołu, dajemy blanszowana kapustę pekińską i zawijamy, wolną przestrzeń patelni smarujemy tłuszczem i wlewamy resztę masy, jak się zetnie zawijamy dalej (można wlewać masę w mniejszych porcjach).
TUTAJ jak się wycina króliczka z jabłka, którego potem moczymy w wodzie z odrobiną soli i ewentualnie sokiem z cytryny.
Kiedy ziemniaki i marchew się ugotują, przecedzamy je i dajemy do miseczki, tam rozgniatamy na mniejsze kawałki, dodajemy ogórka, wcześniej odsączonego z wody na ręczniku papierowym, jogurt i sól oraz pieprz do smaku, na koniec wszystko wymieszać.
A TU filmik jak zrobić ośmiorniczki z parówki.
Zostało jeszcze układanie, ryż miałam ugotowany dzień wcześniej i umieściłam go w dolnej (niższej części pudełka) jets to ryz brązowy z sola i papryką czerwoną, obok niego kotleciki, z dodatkiem kiełków i pomidorka koktajlowego.
Na górnej części pokrojony omlet, sałatka ziemniaczana (tu przydają się foremki na muffinki) ozdobiona pomidorkami i szczypiorkiem, króliczek z jabłuszka (po boku powciskana brzoskwinka) i trzy ośmiorniczki.
I takie oto pudełko dałam mamie dziś do pracy :D
Inne moje bento:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz